Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Komplement k clanku o Teorii spisovneho jazyka so zretelom na spisovnu slovencinu

Tytuł:
Komplement k clanku o Teorii spisovneho jazyka so zretelom na spisovnu slovencinu
A COMPLEMENT TO THE ARTICLE “ON DOLNIK’S THEORY OF STANDARD LANGUAGE”
Autorzy:
Juraj Dolnik
Tematy:
standard language
cultural studies and pragmatics approach
cultivation
natural theory of standard language natural codification
Język:
słowacki
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper provides additional information which complements the article “On Dolník’s theory of standard language” by V. Dovalil published in Slovo a slovesnost (73, 2012, no. 2). This is done in consideration of the fact that Dovalil’s article is short of relevant information on the content of Dolník’s book, hence potential readers may gain a distorted idea of the theory. The author describes the theory’s fundamental ideas as well as the methodological basis for the explication of the standard language. The theory is based on the thesis that standard Slovak, originally an “artificial” language, optimally approached the status of natural language (mother tongue) and became a “folk” language at a higher stage of development. The goal of the theory is to discover the nature of the standard language at this stage of development in order to undertake qualified language cultivation. According to the author, this task can be handled using a cultural studies and pragmatics approach to the standard language.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies