Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

OCENA CZĘSTOTLIWOŚCI SPOŻYCIA PRODUKTÓW, POTRAW I NAPOJÓW O WYSOKIEJ WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ PRZEZ MŁODZIEŻ SZKOLNĄ O RÓŻNYM POZIOMIE AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ

Tytuł:
OCENA CZĘSTOTLIWOŚCI SPOŻYCIA PRODUKTÓW, POTRAW I NAPOJÓW O WYSOKIEJ WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ PRZEZ MŁODZIEŻ SZKOLNĄ O RÓŻNYM POZIOMIE AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Autorzy:
Łagowska, Karolina
Woźniewicz, Małgorzata
Jeszka, Jan
Posłuszny, Mariusz
Data publikacji:
2019-12-05
Tematy:
sposób żywienia
aktywność fizyczna
FFQ
IPAQ
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była ocena częstotliwości spożycia produktów, potraw i napojów o wysokiej wartości energetycznej przez młodzież o różnym poziomie aktywności fizycznej. Grupę badawczą stanowiło 592 uczniów w wieku 18.2 ± 0.03 lat (dziewczęta, DZ = 294, chłopcy, CH = 298), o różnym stopniu aktywności fizycznej [grupa o wystarczającej aktywności fizycznej WAF (n = 352), grupa o niewystarczającej aktywności fizycznej NAF (n = 240)]. Narzędziem badawczym był kwestionariusz częstości spożycia FFQ oraz międzynarodowy kwestionariusz aktywności fizycznej IPAQ. Dokonano również pomiarów antropometrycznych, oceniających BMI i stopień otłuszczenia ciała. Wykazano, że chłopcy oraz uczniowie o niewystarczającej aktywności fizycznej istotnie częściej sięgali po większość produktów mogących sprzyjać występowaniu nadwagi i otyłości. Ponadto dowiedziono, że wraz ze wzrostem ilości czasu poświęcanego na ćwiczenia większa była częstość spożycia napojów słodzonych i energetyzujących. Co więcej, spożycie soków owocowych, napojów słodzonych i napojów energetyzujących dodatnio korelowało ze wskaźnikiem BMI oraz grubością fałdów skórno- tłuszczowych. Uzyskane wyniki wskazują na poziom aktywności fizycznej jako czynnik w istotny sposób rzutujący na sposób żywienia młodzieży. Wykazano, że jedną z ważnych przyczyn występowania nadwagi i otyłości wśród młodzieży może być nadmierne spożycie napojów z dodatkiem sacharozy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies