Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optimal inventory control for perishable items under additional cost for deterioration reduction

Tytuł:
Optimal inventory control for perishable items under additional cost for deterioration reduction
Optymalne sterowanie zapasami produktów szybko psujących się z uwzględnieniem dodatkowych kosztów redukcji psucia się towaru
Autorzy:
Filina-Dawidowicz Ludmiła
Postan Mykhaylo
Tematy:
inventory management
perishable product
control of deterioration
the generalized Wilson model
lot sizing optimization
sterowanie zapasami
produkt szybko psujący się
kontrola psucia się
uogólniony model Wilsona
optymalizacja wielkości partii
Język:
angielski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Background: The presented paper analyses the problems of inventory control of perishable goods that can deteriorate during warehousing. It aims to propose generalization of classical models used in the optimal inventory control theory for perishable goods adapted for the case of additional expenses incurred by supply companies to goods' deterioration reduction. Methods: The generalized Wilson model for optimal lot sizing has been developed. It is assumed that the rate of deterioration depends nonlinearly on the volume of investment intended for reduction of goods deterioration. The case of inverse power dependence has been analyzed in details. Firstly, the generalized Wilson model for a single item has been examined, and then considered for multi-item case. Results and conclusions: For joint optimization of lot sizes and volumes of investments the corresponding nonlinear optimization problems were formulated. The numerical results are presented to illustrate the model. It is indicated that the proposed optimization model can be used as the methodical basis for supply companies in their investment activities aimed to improve storage technology of perishable products.

Wstęp: Artykuł analizuje problemy sterowania zapasami towarów szybko psujących się, których jakość może się pogorszyć podczas magazynowania. Ma on na celu zaproponowanie uogólnienia klasycznych modeli, stosowanych w teorii optymalnego sterowania zapasami produktów szybko psujących się, dostosowanych do sytuacji, w której dostawca ponosi dodatkowe koszty związane z redukcją psucia się towaru. Metody: Opracowany został uogólniony model Wilsona dla optymalnego sterowania zapasami. Założono, że tempo pogorszenia jakości towaru zależy nieliniowo od wielkości inwestycji przeznaczonych na redukcję tego zjawiska. Najpierw, przedstawiono uogólniony model Wilsona dla jednej pozycji asortymentowej, następnie ukazano ten model dla przypadku wieloasortymentowej produkcji. Wyniki i wnioski: W celu wspólnej optymalizacji wielkości partii zamówienia i wielkości inwestycji zostały sformułowane odpowiednio zadania nieliniowej optymalizacji. W celu zilustrowania poprawności funkcjonowania modelu przedstawiono wyniki obliczeń. Stwierdzono, że proponowany model optymalizacyjny może być wykorzystany przez dostawców jako metodyczna podstawa w ich działalności inwestycyjnej skierowanej na poprawę technologii przechowywania produktów szybko psujących się.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies