Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

“Węgierski ślad”. Z Wiosny Ludów (1848-1849) na obszarze Korony św. Stefana do polskiego powstania (1863-1836), cz. I

Tytuł:
“Węgierski ślad”. Z Wiosny Ludów (1848-1849) na obszarze Korony św. Stefana do polskiego powstania (1863-1836), cz. I
The Hungarian track”. From Spring of Nations (1848-1849) in the area of Crown Saint Stefan to the Polish Uprisings (1863-1864), Vol. I
Autorzy:
Buława Adam
Tematy:
Spring of Nation 1848-1849 in the Europa
Hungarian Revolution/Uprising against Habsburg dynasty
Polish Legion in the lands of St. Stefan Crown
insurgent leadership cadre
Język:
polski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
During the Spring of Nations in the lands of the Crown of St. Stefan (1848-1849) traditional ties of friendship, with the possibility of a military confrontation occurring with one, two invaders attracted a large crowd of Polish volunteers for the formation of the Hungarian honveds. About 4,000 Poles were fighting directly in the ranks of the revolutionary army, and enrolled to the national legions under the command of Generals Joseph Wysocki alongside the Transylvanian Army Fieldmarshal Joseph Bem. Among them, about 20 individuals who will be later on commanders of the guerrilla armed troops of the January Uprising (1863-1864). For this reason, it is worth recalling the experience that the military group acquired during the battles for the Hungarian Plain, Slovakia, Bukovina, Moldavia, Banat, Backa and Transylvania.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies