Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The professionalisation of science – claim and refusal: discipline building and ideals of scientific autonomy in the growth of prehistoric archaeology. The case of georges laplace’s group of typologie analytique, 1950s–1990s

Tytuł:
The professionalisation of science – claim and refusal: discipline building and ideals of scientific autonomy in the growth of prehistoric archaeology. The case of georges laplace’s group of typologie analytique, 1950s–1990s
Autorzy:
Plutniak Sébastien
Tematy:
prehistoric archaeology
professionalisation
scientific societies
scientific specialties
scientific autonomy
social network analysis
Georges Laplace
Język:
angielski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The majority of analyses investigating the professionalisation of scientific domains tend to assume the linear and general features of this transformation. These studies focus on the shift from a non–professionalised state to a professionalised state. This dual approach, however, crucially lacks some other aspects of the process of profession- alisation. This issue is discussed within the context of the growth of prehistoric archaeology in France from the 1940s, by observing scientific societies, national research organisations and their social networks. Looking at the scale of Georges Laplace’s career and that of his research group, which studied the typo- logie analytique method, this article demonstrates the benefits of a ternary model which also encompasses the modes of refusal of professionalisation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies