Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Tradycje sadownicze w Pacławiu (Pogórze Przemyskie)

Tytuł:
Tradycje sadownicze w Pacławiu (Pogórze Przemyskie)
FRUIT-GROWING TRADITIONS IN PACŁAW (PPRZEMYŚL FOOTHILLS)
Autorzy:
Grzegorz Poznański
Artur Brożyniak
Tematy:
Pacław
Przemysl Foothills
fruits
Język:
polski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aims of this study are to present the history of fruit-growing traditions, methods of storage of orchard fruits, and notes on old varieties of apple trees. Those found in old orchards in the village of Pacław, near Kalwaria Pacławska (Przemyśl Foothills) are given as an example. As a result of research into pomological descriptions, the following varieties were recognised, apple: Bukówka, Grabsztajny, Przemyskie, Szandarczyna, Szczetyna, Kogut, and Reneta, which has failed to produce fruit in 2011; and pear: Baba, Gdulka and Szara Bera. In addition, the article describes the method of storage and preservation of fruits. Two fruit drying sites have been found in this orchard. After talking with the inhabitants the measurements of these sites were taken and sketches made in order to reconstruct such fruit dryers from the early twentieth century. Only two such sites have been found in the  Przemysl  Foothills so far.

w tekście 5 rycin, 12 fotografii, 1 tabela

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies