Tytuł pozycji:
Konkurencyjność przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego
W artykule podjęto próbę określenia czynników konkurencyjności polskich przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego. Opracowanie zawiera prezentację konkurencyjności jako systemu składającego się z czterech podstawowych elementów: potencjału konkurencyjności, przewagi konkurencyjnej, instrumentów konkurowania i pozycji konkurencyjnej. Przedstawiono czynniki kształtujące konkurencyjność przedsiębiorstwa oraz atrybuty konkurencyjności. Ponadto omówiono znaczenie i specyfikę sektora rolno-spożywczego w zakresie kształtowania konkurencyjności przedsiębiorstw w nim funkcjonujących.
In the article were presented the factors of competitiveness of Polish enterprises in the agri-food industry. Description includes of competitiveness as a system consisting of four basic elements: potential competition, competitive advantage, the instruments of competition and competitive position. The factors influencing the competitiveness of enterprises and attributes competitiveness were presented. It was discussed also the meaning and specificity of agri-food sector in shaping the competitiveness of companies operating in it.
Pełny tekst artykułu umieszczono za zgodą wydawcy. Tekst jest dostępny w Internecie na stronie Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach.