Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rola apeliny w regulacji gospodarki węglowodanowej i układu sercowo-naczyniowego

Tytuł:
Rola apeliny w regulacji gospodarki węglowodanowej i układu sercowo-naczyniowego
Role of apelin in the regulation of glucose metabolism and of the cardiovascular system
Autorzy:
Zofia Rosińska
Joanna Boinska
Paulina Giemza-Kucharska
Justyna Przybyszewska
Ewa Żekanowska
Tematy:
apelina
receptor apeliny (APLNR)
tkanka tłuszczowa
apelin
apelin receptor (APLNR)
adipose tissue
Język:
angielski
polski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Apelina jest jedną z aktywnych biologicznie adipokin syntetyzowanych przez tkankę tłuszczową. Należy do grupy białek transbłonowych sprzężonych z białkiem G i wykazuje największą homologię z receptorem angiotensyny II. Badania ostatnich lat wykazały obecność apeliny w różnych narządach, takich jak: układ pokarmowy, układ krążenia, mózg, płuca, wątroba, śledziona, nerki, gruczoł sutkowy człowieka, tkanka tłuszczowa i łożysko. Apelina poprzez działanie na swoisty receptor jest zaangażowana w regulację funkcji układu sercowo-naczyniowego, gospodarki wodno-elektrolitowej (kontrola łaknienia i przyjmowania płynów), szlaku sygnałowego w centralnym układzie nerwowym, odpowiedzi immunologicznej, a także w proces embriogenezy i stymulację angiogenezy. Apelina wydaje się odgrywać istotną rolę w patofizjologii chorób metabolicznych. Wykazano, że poprawia wrażliwość komórek na insulinę i może opóźniać rozwój zaburzeń metabolicznych towarzyszących otyłości. Ponadto, jej silne działanie inotropowo dodatnie oraz hipotensyjne powoduje, że może ona znaleźć zastosowanie w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych i nadciśnienia tętniczego.

Apelin is one of biologicaly active adipokines synthesised by adipose tissue. It belongs to the group of transmembrane G protein-coupled proteins and has the highest homology to the angiotensin II receptor. Recent studies has shown the presence of apelin in many different organs, such as: digestive system, circulatory system, brain, lungs, liver, spleen, kidney, human mammary gland, adipose tissue, and placenta. Apelina by acting at specific receptor is involved in the regulation of the cardiovascular, gastrointestinal and immune functions, hypothalamus-hypophysis axis modulation, as well as fluid homeostasis (water intake control), embryonal development and angiogenesis. Apelina seems to play an important role in the pathophysiology of metabolic diseases. It has been shown that apelin improves insulin sensitivity and delays the development of obesity-related metabolic disorders. Furthermore, the strong positive inotropic and hypotensive effect of apelin may find application in the treatment of cardiovascular diseases and hypertension

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies