Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przyczyny zróżnicowania poziomu rozwoju gospodarczego w Polsce

Tytuł:
Przyczyny zróżnicowania poziomu rozwoju gospodarczego w Polsce
The Reasons for Differences in the Levels of Economic Development in Poland
Autorzy:
Szarek Stanisław
Tematy:
Rozwój regionalny, Zróżnicowanie regionalne, Statystyka ludności, Produkcja roślinna, Produkcja żywności
Regional development, Regional diversity, Population statistics, Crop production, Food production
Język:
polski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule podjęto próbę wyjaśnienia przyczyn zróżnicowania rozwoju gospodarczego między regionami Polski i wyznaczenia wielkości opóźnienia w rozwoju między tak zwaną Polską "A" i Polską "B". Przyjęto założenie, że poziom rozwoju gospodarczego jest uwarunkowany przez liczbę ludności zamieszkującej dany region. Ten czynnik ma wpływ na wzrost społecznej wydajności pracy, wzrost akumulacji i szybsze tempo bogacenia się takiego regionu. Jednak wzrost gęstości zaludnienia mógł mieć miejsce tylko w warunkach dostępu ludzi do odpowiedniej ilości pożywienia. Przyjęto hipotezę, że więcej żywności z jednostki powierzchni produkowano w regionach, gdzie gleby zawierały wyższe ilości metali ciężkich. Jest to możliwe dzięki wystąpieniu efektu hormetycznego, który jest nadrzędny w stosunku do innych czynników plonotwórczych. Plony roślin uprawnych na takich glebach są istotnie wyższe niż na glebach o niższej zawartości tych metali. Na podstawie badań empirycznych określono, że od czasów rewolucji przemysłowej, region wschodni naszego kraju - tak zwana Polska "B", mógł opóźnić się w rozwoju gospodarczym w stosunku do regionu zachodniego - Polski "A", o około 40 lat.

The article explains the reasons for differences between the economic development of Polish regions and the delay in development between Polish "A" and the Polish "B" regions. It is assumed that the level of economic development is determined by the number of people living in the region. This factor has an impact on the growth of labour productivity, and accelerates the accumulation of wealth in this region. However, the increase in population density can only take place under conditions of people access to adequate amounts of food. It is hypothesized that more food per unit area was produced in regions where the soil contained higher amounts of heavy metals. This is possible because the occurrence of a hormetic effect that is superior to other yielding factors. Crop yields on these soils are significantly higher than those in soils with lower levels of these metals. Based on empirical research it is determined that since the industrial revolution, the eastern region of our country, called Poland "B" could be delayed in the economic development of the region in relation to the West - Polish "A", for about 40 years.

Pełny tekst artykułu umieszczono za zgodą wydawcy. Tekst jest dostępny w Internecie na stronie Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies