Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Misjonarza rzecz o kawie i nie tylko, czyli o zwyczaju picia kawy w XVIII wieku w Polsce

Tytuł:
Misjonarza rzecz o kawie i nie tylko, czyli o zwyczaju picia kawy w XVIII wieku w Polsce
A Missionary About Coffee and Not Only: The Practcie of Coffee Drinking in the Eighteenth-Century Poland
Autorzy:
Anna Janicka
Język:
polski
angielski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purpose of this article is to examine under what circumstances and when coffee appeared on Polish tables and how it was perceived by the eighteenth-century elite. The article is written on the basis of the eighteenth-century diaries and journals, as well as on the basis of a booklet which deals with a method of preparing Turkish coffee, written by a Polish missionary in Persia, the Reverend Tadeusz Krusiński. His text discusses how coffee is prepared as well as its medicinal properties. This article also refers to memoirs of Polish travellers staying in Turkey and visiting special places for drinking coffee called kafenhauz.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies