Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Risk Appetite - Critical Element of Enterprise Risk Management Process

Tytuł:
Risk Appetite - Critical Element of Enterprise Risk Management Process
Autorzy:
Iwona Gorzeń-Mitka
Monika Wieczorek-Kosmala
Tematy:
Ryzyko
Zarządzanie ryzykiem
Risk
Risk management
Język:
angielski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zarządzanie ryzykiem staje się w obecnej dobie ważnym elementem działań zarządczych podejmowanych w różnych jednostkach. Ważnym elementem tego procesu jest określenie poziomu apetytu na ryzyko, również ze względu na efektywność ogółu działań w obrębie zarządzania ryzykiem. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie definicji apetytu na ryzyko oraz ukazanie roli, jaką pełni on właśnie w zarządzaniu ryzykiem. Przyjmując za podstawę aplikacyjne ujęcie problemu, w artykule podniesiono problem niejednoznaczności definicji apetytu na ryzyko w regulacjach podstawowych standardów zarządzania ryzykiem. Omówiono również użyteczność prawidłowego określenia poziomu apetytu na ryzyko z punktu widzenia możliwej poprawy różnych aspektów funkcjonowania organizacji. Całość rozważań uzupełniono syntetyczną prezentacją wyników badań odnoszących się do zaobserwowanych praktyk w zakresie określania apetytu na ryzyko.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies