Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wprowadzenie do pragmatyki przypisów

Tytuł:
Wprowadzenie do pragmatyki przypisów
Introduction to Pragmatics of the Footnotes
Autorzy:
Szewczyk Marcin
Tematy:
Pragmatics
footnotes
Conversational Maxims
form Lepper
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł dotyczy próby określenia reguł pragmatycznych odnoszących się do stosowania i konstruowania przypisów. Za podstawę do ich określenia służy przyjęta jako warunek początkowy równowaga pomiędzy treścią i formą przekazu. Maksymy konwersacyjne Grice’a stanowią natomiast punkt wyjścia do stworzenia reguł, które efektywnie zdeterminują formalny sposób formułowania przypisów. Ze względu na zidentyfikowaną w toku badań znaczną ilość czynników wpływających na redukcję oraz poszerzenie maksym konwersacyjnych, uzyskanych wyników nie należy traktować jako ostatecznych. Stanowią one jednak modelowo określoną podstawę do dalszych analiz.

This article applies to attempts to define pragmatic rules relating to the use and construction of footnotes. The basis for define they is the importance of a balance between content and form of communication. The Gricean Cooperative Principle and subordinate maxims are the basis for the creation of rules to effectively determine the form of footnotes. Due to the large number of identified factors for reducing and expanding the maxims, the results should not be considered as definitive. However, they are a methodological basis for further analysis.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies