Tytuł pozycji:
Mistrz – uczeń czy konsument – producent? Orientacja konsumencka i jej wpływ na komunikację w szkolnictwie wyższym
W artykule zaprezentowano zmiany relacji student – wykładowca, co jest efektem orientacji konsumenckiej w szkolnictwie wyższym. Skupiono się przede wszystkim na wyjaśnieniu zjawiska makdonaldyzacji i jej najważniejszych cech, omówiono także zjawisko wspomnianej orientacji konsumenckiej wraz z elementami składowymi – inflacją ocen, infantylizacją kształcenia, zmianami form komunikacji między nauczycielami akademickimi a studentami. Z tymi drugimi przeprowadzono wywiady w celu bardziej dokładnej analizy, mającej pomóc odpowiedzieć na pytanie o charakter i skalę omawianego zjawiska. Bez wątpienia jest to temat aktualny i wymagający pogłębienia w obliczu zachodzących przemian.
The article presents the changes in the student-lecturer relations, which is a result of the consumerist orientation in institutions of higher education. The author focused above all on the explanation of the phenomenon of McDonaldization and its principal features. The phenomenon of the aforementioned consumerist orientation and its constituents, including the inflation of grades, infantilization of instruction or at least a change in the form of communication between academic teachers and students. Interviews were conducted with the latter. The purpose of these interviews was to conduct a more in-depth analysis which was supposed to facilitate the answer to the question about the nature and the scale of the phenomenon in question. Without doubt this subject is relevant today and it has to be constantly explored in the light of the changes which are happening.