Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

PRODUCTIVITY CHANGES OVER TIME – THEORETICAL AND METHODOLOGICAL FRAMEWORK

Tytuł:
PRODUCTIVITY CHANGES OVER TIME – THEORETICAL AND METHODOLOGICAL FRAMEWORK
Autorzy:
Agnieszka Bezat-Jarzebowska
Sebastian Jarzebowski
Data publikacji:
2013
Tematy:
productivity growth
the Malmquist index
food processing sector
Język:
angielski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The TFPV Malmquist index is one of the tools that does not require knowledge of the price level and qives information on factors affecting productivity changes over time. The DEA-based approach allows decomposing of the TFPC indices into:technical change ( Δ T),technical efficiency change ( ΔTE) and scale efficiency change (Δ SE). A panel data from the companies of a key food processing sector, namely the meat processing, was used in the paper. The sample consisted of above 200 objects. The results indicated which of the decomposed indices ( ΔT, ΔTE, ΔSE) had the greatest impact on productivity changes in the analyzed sector.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies