Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Factors contribution to the adoption of production technologies by potato growers in Northwest Bangladesh

Tytuł:
Factors contribution to the adoption of production technologies by potato growers in Northwest Bangladesh
Wpływ różnych czynników na dobór technologii produkcji ziemniaków w Północno-Zachodnim Bangladeszu
Autorzy:
A.B.M. Sharif Uddin
M. Mostafizur Rahman
M. Bashirul Alam
M. Hasanul Kabir Kamaly
Tematy:
adoption
production technologies
potato
factors contribution
zastosowanie
techniki produkcji
ziemniaki
wpływ czynników
Język:
angielski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The present study was undertaken to determine the factors which contribute to the adoption of potato production technologies by the growers. The adoption of potato production technologies by the growers was measured by computing of scores of proper land preparation, cultivation of modern variety, fertilizer dose, fertilizer application method, irrigation, plant protection measures, seed quality, intercultural operations, planting time, seed size and planting space. Data were collected from randomly selected 232 potato growers by using interview schedule in three Upazilla of Rajshahi district in Bangladesh during July 2010 to February 2011. Out of 11 technologies relating to the adoption of potato production, recommended irrigation was at the top of highest ranking by the adoption index and plant spacing was the lowest. Majority (46.55%) of the growers had medium adoption compared to high (29.74%) and low (23.71%) adoption. Pearson correlation test depicted that out of 22 variables, 16 had significant positive relationship with the adoption of potato production technologies. Results of stepwise multiple regression analysis revealed that seven variables namely: innovativeness, potato production knowledge, aspiration, potato problem awareness, group contact, peer relationship and attitude contributed significantly which altogether explained to the extent of 65.30% of the total variation to the adoption of potato production technologies. Path analysis indicated that these variables had both direct and indirect effects to the adoption behaviour. Potato growers who had more innovativeness, better knowledge in connection to potato production, more aspiration, more contact with group members, more peer relation and more favourable attitude were found to better adopt the potato production technologies.

Poniżej opisane badania zostały podjęte w celu oznaczenia czynników, które mają wpływ na wybór technologii produkcji ziemniaków. Wybory dokonane przez hodowców zostały zbadane za pomocą przetworzenia danych dotyczących punktowego oszacowania właściwego przygotowania ziemi, uprawy nowej odmiany, zastosowanej dawki nawozu, metody aplikacji nawozu, nawodnienia, środków ochrony roślin, jakości ziarna, technik zmienno-gatunkowych, daty sadzenia, wielkości nasion i odstępów między rzędami. Dane zebrano od 232 losowo wybranych rolników uprawiających ziemniaki. Zrobiono to przy pomocy ankiety przeprowadzonej ustnie w trzech powiatach dystryktu Rajshahi w Bangladeszu w okresie od lipca 2010 do lutego 2011 roku. Spośród 11 technik odnoszących się do uprawy ziemniaków, wskazania na nawadnianie jako najistotniejszą z nich znalazły się na 1. miejscu, podczas gdy odległości między rzędami na ostatnim. Większość plantatorów (46,55%) wykazała się średnim wskaźnikiem zastosowania technik, 29,74% znacznym oraz 23,71% niskim. Na podstawie współczynnika korelacji Pearsona stwierdzono, że spośród 22 zmiennych, 16 wykazało istotne pozytywne związki z zastosowanymi technikami produkcji ziemniaków. Wyniki przeprowadzonej krokowej analizy wielokrotnej regresji wykazały, że siedem zmiennych, tj.: innowacyjność, wiedza na temat produkcji ziemniaków, aspiracje, świadomość problemów występujących w trakcie produkcji, kontakty grupowe, partnerskie oraz postawa, przyczyniło się w znacznym stopniu do takiego wyniku. Łącznie zróżnicowanie osiągnęło 65,30% (całości zróżnicowania technologii). Analiza ścieżkowa wykazała, że te zmienne wpłynęły zarówno pośrednio, jak i bezpośrednio na przyjętą postawę. Hodowcy, którzy odznaczali się znaczną innowacyjnością, lepszą wiedzą tematyczną i wyższymi aspiracjami, częstszymi kontaktami z członkami zespołu, i z partnerami, oraz właściwymi postawami, łatwiej adaptowali techniki produkcji ziemniaków.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies