Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mineralogiczno-petrograficzne metody badań podatności na niszczenie zabytkowej architektury kamiennej

Tytuł:
Mineralogiczno-petrograficzne metody badań podatności na niszczenie zabytkowej architektury kamiennej
Mineralogical-petrographic Research Methods in Explaining the Susceptibility of Historical Stone Architecture to Damage
Autorzy:
Marszałek Mariola
Data publikacji:
1994
Tematy:
architektura kamienna
niszczenie kamiennych zabytków
niszczenie wapienia
porowatość
porozymetria rtęciowa
impregnacja
Język:
polski
angielski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Factors conducive for the damage of old stone elements are both those of an outside nature (climatic and microclimatic, anthropogenic and biogenic) and internal, connected with the type of stone, its structure and mineral composition. Considerable damage of elements made from the same type of stone, which takes place despite the fact that they are threatened by identical outside factors, is the outcome of differences in the mineral composition, texture, structure and certain properties of the surface (especially the distribution of the sizes of pores) of the employed varieties of stone (e. g. limestone from Pińczow). The results of mineralogical-chemical and petrographie investigations, obtained in recent years, can be applied in suitable prophylactic and conservation as well as in experimental research. Present-day conservation, therefore, calls for the co-operation of representatives of many branches of science.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies