Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Uwarunkowania zmian cen wieprzowiny i dochodów producentów trzody chlewnej w Polsce

Tytuł:
Uwarunkowania zmian cen wieprzowiny i dochodów producentów trzody chlewnej w Polsce
FACTORS AFFECTING CHANGES IN THE PRICES AND FARMERS’ INCOMES IN THE POLISH PIG MARKET
Autorzy:
Mariusz Hamulczuk
Stanisław Stańko
Tematy:
pig prices
pig meat
producers’ income
pork production
pig production
food chain
foreign trade
Poland
EU countries
Język:
polski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents market-based mechanisms underlying changes in pig prices and pig meat producers’ income in Poland. The pig prices are determined by supply and demand equilibrium. Farmers are price takers and a market price is a parameter which enables them to make economic calculation and being verify their individual effectiveness. This paper comprises also an empirical analysis of the factors affecting pig prices de-velopment in the 1997-2012. The analysis based on VAR models indicates that pig prices in Poland are determined mostly by the situation on foreign markets. In the long term only around 30% pig prices variation in Poland depends on national conditions. The Granger causality tests proved that changes in the prices of pork in the marketing chain occur ac¬cording to a pattern typical for a competitive market – the direction of price signals comes from producer prices towards consumer prices. The farmers margins in pork meat marketing chain have not changed over analyzed period – they varied in cyclical and seasonal motion around 37% level. The collapse of pork production in Poland since 2008 has been caused mainly by struc-tural reasons. Pig production in Poland is very fragmented in comparison to other UE coun¬tries thus small economic of scale is reflected in farmers’ low incomes. High cost of pro¬duction per unit leads to deteriorating the price relationships between foreign and domestic prices and thus lowers demand for domestic pork.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies