Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Open Access w zarządzaniu informacją i udostępnianie zasobów naukowych – Web of Science

Tytuł:
Open Access w zarządzaniu informacją i udostępnianie zasobów naukowych – Web of Science
Open Access in information management and sharing of research resources – Web of Science
Autorzy:
Knop Urszula
Tematy:
Journal Citation Reports
Open Access
Web of Science
Zarządzanie informacją
Język:
polski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Open Access coraz bardziej zmienia podejście do kształtowania systemu informacji naukowej. W nowych warunkach funkcjonowania wykorzystywana w bibliometrii baza indeksów cytowań Web of Science obok danych bibliograficznych i abstraktów udostępnia odsyłacze do zasobów w Open Access. Serwis daje możliwość grupowania publikacji naukowych, wieloaspektowego wyszukiwania, analizowania i monitoringu milionów dokumentów w jednym miejscu w sieci. W artykule skupiono się na zagadnieniu zarządzania informacją w komercyjnej bazie Web of Science oraz przedstawiono sposoby prezentacji zasobów OA w Web of Science i Journal Citation Reports. Ze względu na rozległość problematyki rozważania ograniczono do wybranych aspektów.

Open Access is constantly changing the approach to shaping the scientific information system. In the new operating conditions, the database of Web of Science citation indexes, used inbibliometrics, provides bibliographic data and abstracts as well as links to resources in Open Access. This website gives the possibility of grouping scientific publications, multi-aspect searching, analyzing and monitoring millions of documents in one place. The aim of the article is to draw attention to information management in the commercial Web of Science database and to present the methods of OA resources presentation in Web of Science and Journal Citation Reports Due to the extent of the issues, the consideration is limited to selected aspects of the presented subject matter.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies