Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Contribution à l’étude diachroniquedu vocabulaire relatif au son — remarques sur la traduction du livre v du de architectura de vitruve par jean martin (1547)

Tytuł:
Contribution à l’étude diachroniquedu vocabulaire relatif au son — remarques sur la traduction du livre v du de architectura de vitruve par jean martin (1547)
CONTRIBUTION TO THE DIACHRONIC STUDY OF THE VOCABULARY RELATED TO SOUND: REMARKS ON JEAN MARTIN’S TRANSLATION (1547) OF THE FIFTH BOOK OF DE ARCHITECTURA BY VITRUVIUS
Autorzy:
Estèle Dupuy
Corinne Féron
Tematy:
translation
lexical semantics
French linguistic
16th century
archeo-acoustics and sound
Jean Martin, De Architectura de Vitruve
loquence
barbotement
resonance
resonant
Język:
fra
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Our study tries to precise the signification of words which were used to speak about sound in technical, scientific or practical texts since these words were apprehended only through literary source in ancient and modern dictionaries. This paper deals with lexical choices made by Jean Martin in his translation of De Architectura of Vitruvius, which is the first French translation (1547). This translation has been followed by several other translations (including those by Claude Perrault, Charles Maufras, Catherine Saliou). We focused on three terms: loquence and barbotement, which are products of an interpretation of Vitruvius’ text, and resonance, which, in Martin’s meaning, is a product of a semantic change.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies