Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ ogrzewania mikrofalowego o mocy 400 W na zmiany oksydacyjne wybranych olejów rafinowanych

Tytuł:
Wpływ ogrzewania mikrofalowego o mocy 400 W na zmiany oksydacyjne wybranych olejów rafinowanych
Influence of Microwave Heating at 400 Watts Power on Oxidative Changes of Selected Refined Oils
Autorzy:
Lidia Ostasz
Tematy:
vegetable oils
microwave heating
oxidative changes
Język:
polski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The study analyses qualitative changes occurring in refined oils during microwave heating at 400 watts of power. Sunflower, maize, soy and peanut oils were considered. The temperature of the oil samples was raised to 170–180°C in a microwave. Based on the anisidine peroxide and acid values, oxidative and hydrolytic changes were stated. The highest value of peroxide (higher by about 20 mEq/kg) was observed in the corn, sunflower, and peanut oils while the largest value of anisidine was observed in sunflower oil (124,02). The value of acid in microwave heating increased by between 0.4–0.6 mg KOH/g. The analysis of fatty acid content indicated changes in the palmitate, oleic and linoleic acids.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies