Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Food self-sufficiency of the European Union countries – energetic approach

Tytuł:
Food self-sufficiency of the European Union countries – energetic approach
Samowystarczalność żywnościowa krajów Unii Europejskiej – ujęcie energetyczne
Autorzy:
Arkadiusz Sadowski
Agnieszka Baer-Nawrocka
Tematy:
self-suffi ciency
energy
European Union
samowystarczalność żywnościowa
energia
Unia Europejska
Język:
angielski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper covers the issues of a basic social need, namely alimentation. The aim of the research is to evaluate the energetic food self-sufficiency and its changes in the European Union countries. The research has been conducted using the author’s methodology basing on the amount of energy produced and consumed in 1990-2009. The analyses proved that within the considered period, the European Union became an importer of net energy comprised in agricultural products. The excess in produced energy was mainly observed by the countries of European lowland. Moreover in most of the countries, a decrease in the analyzed factor was observed when compared with the 1990-1999 period. On the other hand, in relation to the new member states the increase in food energetic self-sufficiency was observed. The conclusion has been drawn that, while the general food self-sufficiency is mainly determined by environmental factors, its dynamics is primarily influenced by the factors connected with agricultural policy.

Artykuł odnosi się do problematyki zaspokojenia podstawowej potrzeby społecznej, jaką jest wyżywienie. Głównym celem podjętych badań jest ocena energetycznej samowystarczalności żywnościowej oraz jej zmian w Unii Europejskiej ogółem i w poszczególnych krajach. Badania przeprowadzone zostały przy zastosowaniu autorskiej metodyki uwzględniającej ilość energii wytworzonej i skonsumowanej w latach 1990–2009. Jak wykazały przeprowadzone analizy, w badanym okresie Wspólnota stała się importerem netto energii zawartej w produktach rolnych. Nadwyżkę wytwarzanej energii odnotowują głównie państwa położone na niżu europejskim, przy czym w większości krajów, głównie UE-15, nastąpiło obniżenie analizowanego współczynnika w relacji do lat 1990–1999. Z kolei w nowych państwach członkowskich odnotowano wzrost energetycznej samowystarczalności żywnościowej. Wysunięto wniosek, że o ile ogólnie samowystarczalność żywnościowa determinowana jest głównie czynnikami przyrodniczymi, o tyle na dynamikę w jej zakresie wpływają przede wszystkim czynniki związane z polityką rolną.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies