Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison of Competing Theories about Ideation and Creativity

Tytuł:
Comparison of Competing Theories about Ideation and Creativity
Autorzy:
Ivonne Chand O’Neal
Sue Hyeon Paek
Mark A. Runco
Data publikacji:
2015-11-01
Tematy:
Ideas
Ideation
Creativity
Creativity Testing
Creative Process
Creative Product
Originality
Fluency
Flexibility
Język:
angielski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A measure of ideational behaviour, often used to estimate the potential for creative thinking, was administered to 796 children and their parents and teachers. Correlations among groups were explored. The data provided an opportunity to (a) compare four theories of creativity (a one-factor theory, 2 two-factor theories, and a three-factor theory) and (b) determine empirically how the measure of ideation should be scored (based on its empirical structure). Results of confirmatory factor analyses indicated that one of the twofactor theories (Process and Product) best fit the data and was useful for comparisons of the children and their parents and teachers. Practical implications of the differences between parents and teachers are explored. Any effort to fulfil creative potentials, for example, would probably be the most likely to succeed if children, parents, and teachers agreed, and just as probable are difficulties if the three groups disagreed or considered different things when judging creative potential. Limitations of the study are also discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies