Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Determination of Impact of Propensities by Means of Residuals of Econometric Models for Spatial Data

Tytuł:
Determination of Impact of Propensities by Means of Residuals of Econometric Models for Spatial Data
Autorzy:
Mariusz Doszyń
Data publikacji:
2009-01-01
Tematy:
propensities
propensity to consumption
residuals of econometric models
OLS residuals
predictive residuals
studentized residuals
recursive residuals
BLUS residuals
Język:
angielski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
It is important to be aware that economic occurrences depend also on subjective (psychological and sociological) factors. In many cases these causes could be identified with propensities. Propensities could be understood as a generalized psychological and sociological causes that make probabilities of certain events higher in given objective circumstances. In the article proposition of determining impact of propensities on economic phenomena by means of residuals of econometric models for spatial data was discussed. Econometric consequences of omitting subjective factors (propensities) while analyzing socio-economic regularities were presented. Such kind of residuals as OLS, predictive, studentized, recursive and BLUS residuals were described. Econometric properties of mentioned residuals were also pointed out. In the empirical example all types of residuals were used to analyze impact of propensity to consume in chosen European countries in 2006.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies