Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pro bono publico oeconomico : sonda do ekonomického myšlení počátku 18. století

Tytuł:
Pro bono publico oeconomico : sonda do ekonomického myšlení počátku 18. století
Pro bono publico oeconomico : a probe into economic thinking at the beginning of the 18th century
Autorzy:
Jiří Hrbek
Tematy:
mercantilism
history of economic thought
Baroque patriotism
economic history
merkantilismus
historie ekonomického myšlení
Barokní vlastenectví
hospodářská historie
Język:
czeski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This study analyses the correspondence between Jan Kryštof Bořek, a Privy Council member, and the Czech aristocrat Jan Josef of Wallenstein, primarily from the 1720s. Both of them embraced mercantilist theories and with their assistance they sought to discover ways of improving the economic situation in the Czech Lands. Their correspondence reveals their thought processes in which mercantilism merged with the post-White Mountain (Baroque) patriotism. At the same time it also reveals much about the reflection of their own actions, because both Bořek and Wallenstein actively intervened in the formation of the economic environment in the Czech Lands: Bořek headed the office in charge of indirect taxes, Wallenstein was the head of a commercial collegium and he also operated a cloth-making manufactury. Thus, neither mercantilism or patriotism were abstract concepts; they provided a theoretical basis for real decision-making and practical activities.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies