Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

“On rotting eggs, swallow nests and lacquered ducks” – culinary topics in Łódź press 1949–1956

Tytuł:
“On rotting eggs, swallow nests and lacquered ducks” – culinary topics in Łódź press 1949–1956
„O zgniłych jajach, jaskółczych gniazdach i lakierowanych kaczkach” – tematyka kulinarna w prasie łódzkiej 1949–1956
Autorzy:
Wiśniewska-Grabarczyk, Anna Ż. M
Współwytwórcy:
Uniwersytet Łódzki, Wydział Filologiczny, Instytut Filologii Polskiej, Katedra Literatury Polskiej XX i XXI wieku, ul. Pomorska 171/173, 90-236 Łódź
psiutanka@poczta.onet.pl
Data publikacji:
2016-08-17T08:30:45Z
Wydawca:
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Tematy:
kultura kulinarna
cenzura
historia prasy (powojennej)
culinary culture
censorship
history of (post-war) press
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule zostały omówione sposoby prezentowania sektora spożywczo-restauracyjnego w powojennej prasie łódzkiej. Badaniu poddano wybrane artykuły z „Dziennika Łódzkiego” oraz „Expressu Ilustrowanego” z lat 1949–1956. Podstawowym celem jest ukazanie materiałów prasowych o tematyce kulinarnej w kontekście obecnej ówcześnie reglamentacji wolnego słowa. Analiza wybranych artykułów przekonuje, że działania Głównego Urzędu Kontroli Prasy, Publikacji i Widowisk (oraz oddziałów terenowych) nie pozostawały bez wpływu na kształt dopuszczanych do druku tekstów użytkowych. Nierzadko dziennikarze, powodowani autocenzurą, przedstawiali rzeczywistość jedynie postulowaną, niemającą zbyt wiele wspólnego z faktami.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies