Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Поселение Попово-Лежачи-4 и его место среди памятников киевской культуры

Tytuł:
Поселение Попово-Лежачи-4 и его место среди памятников киевской культуры
Osada Popowo-Leżaczi, stanowisko 4, i jej miejsce wśród zabytków kultury kijowskiej
Autorzy:
Обломский, Андрей М
Терпиловский, Ростислав В
Data publikacji:
2015-05-25T10:02:54Z
Wydawca:
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł prezentuje wyniki badań prowadzonych w roku 1993 na osadzie Popowo-Leżaczi, stan. 4. W toku wykopalisk odsłonięto około 1200 m2 powierzchni wykopów. Natrafiono na trzy półzieraianki, dwie budowle naziemne, budynek gospodarczy i 18 jam kultury kijowskiej okresu rzymskiego. Budowle koncentrowały się na osobnej działce, zaś jamy tworzyły dwa odrębne skupiska. W warstwie kulturowej natrafiono na 19 ułamków ceramiki. Znaczna część ceramiki to grubościenne naczynia charakterystyczne dla kultury kijowskiej, pozostałe noszą cechy podobne do ceramiki kultury przeworskiej wczesnego okresu rzymskiego. Natrafiono również na pojedyncze fragmenty naczyń prowincjonalnorzymskich. Wśród przedmiotów żelaznych występują noże, sierp, groty oszczepów, haczyki oraz dwie buławki. Na podstawie zabytków żelaznych osadę można datować na przełom II i III w. lub na początek III. Tego datowania nie można jednak odnieść do ceramiki. Wykazuje ona cechy kultury kijowskiej z wpływami późnozarubienieckiej. Do chwili obecnej materiały takie nie były znane.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies