Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Amfory na wino z Hispanii Tarraconensis jako świadectwo handlu w zachodniej części basenu morza śródziemnego od I w. p.n.e. do I połowy II w. n.e.

Tytuł:
Amfory na wino z Hispanii Tarraconensis jako świadectwo handlu w zachodniej części basenu morza śródziemnego od I w. p.n.e. do I połowy II w. n.e.
Autorzy:
Agnieszka Góralczyk
Data publikacji:
2015
Tematy:
amphorae
Hispania Tarraconensis
wine
Pascual 1
Dressel 2-4
stamps
ceramic workshops
Język:
polski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
During the period of the Republic, the viniculture of the Pyrenean Peninsula supplied wine for the local needs. When Rome had become Empire, wine production grew to a massive scale, which is attested to by numerous discoveries of amphorae from Spain both in Hispania Tarraconensis and other provinces in the western Mediterranean. In the 1st cent. AD, Spanish wine monopolised the market in the region. Towards the end of the 1st cent. AD, agricultural production in Hispania Tarraconensis was reorganised – vine was replaced with cereal. The early 2nd cent. AD saw discontinuation of business in most centres of ceramic production and disappearance of Roman villas whose main profits came from vineyards.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies