Tytuł pozycji:
Differences in Pain Perception Between Amateur and Professional Muay Thai Fighters
Muay thai to sztuka walki, która obejmuje walkę wręcz, z wykorzystaniem ciosów pięściami, łokciami, kolanami oraz kopnięć. Formułą walki jest wyłącznie full contact. Celem poznawczym pracy jest pokazanie, jak trenowanie tajskiego boksu wpływa na kształtowanie się odczuwania bólu u ćwiczących. Grupę badawczą stanowiło 20 zawodników płci męskiej w wieku minimum 15 lat, ze stażem treningowym minimum 6 miesięcy. Narzędzia pomiarowe to: termometr, ciśnieniomierz, stoper oraz naczynie z wodą o niskiej temperaturze. Jako metody badawcze zastosowane zostały następujące testy: Zmodyfikowany Cuff Pressure Test oraz Cold Pressor Test. Badanie wykazało, że po sesji treningowej średnia tolerancja na ból związany z uciskiem w Zmodyfikowanym Cuff Pressure Test wzrosła, co wskazuje na zwiększoną tolerancję bólu. Średnia tolerancja w teście na ramieniu wzrosła z 255,0 mmHg przed treningiem do 270,3 mmHg po treningu, na nodze natomiast wzrosła z 228,3 mmHg do 250,8 mmHg po treningu. W Cold Pressor Test percepcja bólu pozostała niezmieniona, nie zaobserwowano istotnych różnic w tolerancji przed i po jednostkach treningowych. Trenowanie boksu tajskiego może prowadzić doczęściowego zwiększenia tolerancji na fizyczny ból, szczególnie bezpośrednio po sesji treningowej.
Muay Thai is a martial art that involves close combat, utilizing punches, elbows, knees, and kicks. The combat format is strictly fullcontact. The objective of this study is to show how training in Thai boxing influences the development of pain perception among practitioners. The study group consists of 20 male athletes, aged at least 15, with a minimum of 6 months of training experience. Measurement tools include a thermometer, blood pressure monitor, stopwatch, and a vessel with cold water. The research methods employed were the Modified Cuff Pressure Test and the Cold Pressor Test. The study found out that after a training session, the average pressure tolerance in the Modified Cuff Pressure Test increased, indicating a heightened pain perception. Specifically, the mean tolerance for arm pressurewent from 255.0 mmHg before training to 270.3 mmHg after, and for leg pressure, it increased from 228.3 mmHg to 250.8 mmHg post-training. In the Cold Pressor Test, pain perception remained unchanged, with no significant variation in tolerance observed before and after training units. Training in Thai boxingmay lead to a partial increase in tolerance to physical pain, especially immediately after a training session.