Tytuł pozycji:
Food: God’s Gift to All People. Case Study from Croatia
Żywność, w świetle przesłania biblijnego, jest darem Boga dla ludzi. Dokumenty Kościelne podkreślają, że żywność zaspakaja naturalną potrzebę człowieka i że każdy człowiek ma do niej naturalne prawo. To założenie jednak, w dniu dzisiejszym, niesie ze sobą nowe wyzwania dla ludzkości, jako że rolnictwo jest obecnie często sterowane przez rynek, który nie jest skupiony na zapewnieniu wysokiej jakości i dostępności żywności wszystkim ludziom, w tym zwłaszcza biednym, ale na pierwszym miejscu stawia zysk. W pierwszej części artykułu podjęto próbę zwięzłego przedstawienia stosunku Pisma Świętego do żywności, który wpisuje się w dzisiejszą refleksję nad rozwiązaniem problemu produkcji i dostępności zdrowej żywności. W drugiej części przedstawiono wytyczne Kościoła, mające na celu przezwyciężenie niesprawiedliwości występujących we współczesnym świecie, tak by zapewnić wszystkim dostęp do żywności, a dodatkowo, podkreślono znaczenie produkcji zdrowej żywności w ochronie zdrowia ludzkiego. Trzecia część artykułu dotyczy kwestii legislacji regulującej produkcję i kontrolę żywności oraz promocji produkcji ekologicznej w Republice Chorwacji. Przyjęcie prawodawstwa Unii Europejskiej oraz jej wytycznych dotyczących rozwoju rolnictwa przyniosło w ostatnich latach pewne zmiany. Nowe ramy prawne przyczynią się do wzmocnienia społeczności wiejskich w Chorwacji oraz zachęcą do tworzenia małych rodzinnych gospodarstw rolnych i zwiększenia produkcji żywności, zwłaszcza zdrowej żywności uprawianej ekologicznie.
In the light of the biblical message, food is God’s gift to all people. Church’s documents emphasize that food is a natural human need, and every human has a natural right to food. This, however, presents new challenges to humanity today, because market-oriented agriculture often prevails, which does not focus so much on the quality and availability of food for all people, especially the poor, but puts profit at the center. The first part of paper attempts to concisely present the attitude of the Holy Scriptures towards food, which contribute to today’s reflection on solving the problem of production and availability of healthy food. The second part presents church’s guidelines, aimed to overcome today’s injustices in the world and provide everyone with access to food, and highlights the importance of producing healthy food for the protection of health. The third part of the paper deals with certain decrees on food production and control and the promotion of ecological production in the Republic of Croatia. Nevertheless, adopting the legislation of the European Union and accepting its guidelines on the development of agriculture has brought a certain shift in recent years. This legislative framework will contribute to the strengthening of the Croatian rural community, the encouragement of small family farms, and the increase of food production, especially healthy, ecologically grown food.