Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Heavy metal and mould contamination of herbal medicinal products – an overview

Tytuł:
Heavy metal and mould contamination of herbal medicinal products – an overview
Autorzy:
Iwona Ałtyn
Magdalena Twarużek
Data publikacji:
2018
Tematy:
contamination
heavy metals
medicinal plants
mould
Język:
angielski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Rośliny zielarskie są powszechnie wykorzystywane jako surowce w przemyśle farmaceutycznym. Od czasów starożytnych ziół używa się w leczeniu i zapobieganiu chorób. Jednakże w dzisiejszych czasach mogą one nie spełniać wymagań dotyczących jakości, bezpieczeństwa i skuteczności. Większość produktów ziołowych nie jest testowana, a ich efekty działania są słabo monitorowane. Konsekwencją tego jest niewystarczająca wiedza na temat przebiegu ich działania, skutków ubocznych, przeciwwskazań oraz interakcji z występującymi na rynku produktami farmaceutycznymi oraz żywnością. Przyczyną negatywnego wpływu surowców ziołowych na organizm może być ich zanieczyszczenie przez różne grzyby pleśniowe, powstające podczas zbioru, przetwarzania, przechowywania, a także dystrybucji. Zanieczyszczenie surowców zielarskich może być również spowodowane przez różnorodne metale ciężkie, które występują w wielu aspektach współczesnego życia. Celem niniejszej pracy jest przegląd informacji na temat stanu mykologicznego i chemicznego roślin leczniczych, a także wskazanie kilku ważnych wyzwań związanych z efektywnym monitorowaniem ich bezpieczeństwa.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies