Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Traditional Ecological Knowledge and Indigenous Foodways in the Andes of Peru

Tytuł:
Traditional Ecological Knowledge and Indigenous Foodways in the Andes of Peru
Autorzy:
Mariaelena Anali Huambachano
Data publikacji:
2019
Tematy:
Indigenous people
food justice
Allin Kawsay/Buen Vivir
Mauri Ora
food sovereignty
Peru
New Zealand
Język:
angielski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This article explores the Quechua peoples’ food systems as seen through a traditional ecological knowledge (TEK) lens and reflects on the vital role of Indigenous peoples’ knowledge for global food security. Data was collected from two Quechua communities, Choquecancha and Rosaspata, in the highlands of Peru, from March 2016 to August 2018. This data was collected via participatory action research, talking circles with femalefarmers, oral history interviews with elders, and Indigenous gatherings at chacras with community leaders and local agroecologists. Analysis of this data suggests that Quechua people’s in-depth and locally rooted knowledge concerning food security provides an Indigenous-based theoretical model of food sovereignty for the revitalization of Indigenous foodways and collective rights to food rooted in often under-recognisedaspects of their Indigeneity and TEK.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies