Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kilka słów o pewnym słodkim sosie, czyli o dietetyce i materia medica w De observatione ciborum Antimusa

Tytuł:
Kilka słów o pewnym słodkim sosie, czyli o dietetyce i materia medica w De observatione ciborum Antimusa
A few words on a certain sweet sauce, or on dietetics and materia medica in De observatione ciborum by Anthimus
Autorzy:
Maciej Kokoszko
Data publikacji:
2021
Tematy:
historia kuchni antycznej i bizantyńskiej
historia medycyny antycznej i bizantyńskiej
Antimus
De observatione ciborum
story of ancient and Byzantine culinary art
history of ancient and Byzantine medicine
Anthimus
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article analyses reading of the fragment …in dulci piper habente, parum cariofili et gingiber, costum et spicam nardi vel folium included in chapter 13 of De observatione ciborum by a Byzantine doctor Anthimus. The author attempts to reconstruct (on the basis of topical culinary, agronomic and encyclopaedic literature) the technology employed in preparing of the said sauce, and claims (having analysed culinary and medical sources) that the term folium used in the recipe denotes tejpat (Cinnamomum tamala [Buch.-Ham.] T. Nees & Eberm). The research leads to the conclusion that Anthimus’ literary advice is based on his in-depth medical knowledge, which not only included a theory borrowed from a number of authorities but also resulted from his personal therapeutic experience.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies