Tytuł pozycji:
Ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej przemysłu spożywczego z wykorzystaniem metody TOPSIS
The economic and financial situation of the food industry is a complex phenomenon that cannot be measured by a single financial indicator. Its assessment requires the consideration of multiple aspects, which is made possible through the construction of synthetic indicators. The aim of the study discussed in the article is to assess the economic and financial situation of the food industry in Poland from an intersectoral and dynamic perspective. Published and unpublished data provided by Statistics Poland were used to make the comparisons and calculations. Data reflecting the performance of food and beverage manufacturers in 2022 were analysed and compared to those from 2019. Subsequently, the values of the synthetic indicator were calculated. The synthetic indicator was constructed using the TOPSIS method, which is based on Euclidean distances from both the ideal and anti-ideal development patterns. The results indicate that the economic and financial situation of individual branches of the food industry in 2022 was favourable. Compared to 2019, only minor changes occurred. This reflects the sector’s high resistance to adverse macroeconomic conditions and its adaptability to operate in a volatile and unpredictable market environment. The findings also confirm the persistence of significant intersectoral variation in the economic and financial situation.
Sytuacja ekonomiczno-finansowa przemysłu spożywczego to złożone zjawisko, którego nie można zmierzyć za pomocą jednego wskaźnika finansowego. Jego ocena wymaga uwzględnienia wielu aspektów, co jest możliwe dzięki konstruowaniu mierników syntetycznych. Celem badania omawianego w artykule jest ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej przemysłu spożywczego w Polsce w ujęciu międzybranżowym i dynamicznym. Do porównań i obliczeń wykorzystano publikowane i niepublikowane dane Głównego Urzędu Statystycznego. Przeanalizowano wyniki osiągnięte przez producentów żywności i napojów w 2022 r. i porównano je z danymi za 2019 r. Następnie wyliczono wartości miernika syntetycznego skonstruowanego za pomocą metody TOPSIS, czyli będącego funkcją odległości euklidesowych zarówno od wzorca, jak i antywzorca rozwoju. Na podstawie uzyskanych wyników można stwierdzić, że w 2022 r. sytuacja ekonomiczno-finansowa poszczególnych branż przemysłu spożywczego była dobra. W stosunku do 2019 r. nastąpiły tylko niewielkie zmiany. Świadczy to o dużej odporności sektora na niekorzystne warunki makroekonomiczne i o jego zdolności dostosowywania się do zmiennego i nieprzewidywalnego otoczenia rynkowego. Rezultaty badań potwierdzają również utrzymywanie się znacznego międzybranżowego zróżnicowania sytuacji ekonomiczno-finansowej.