Tytuł pozycji:
Modification of "stair-case" method for simultaneous determination of detection and recognition thresh-olds on the example of spices
- Tytuł:
-
Modification of "stair-case" method for simultaneous determination of detection and recognition thresh-olds on the example of spices
Modyfikacja metody "schodkowej" do jednoczesnego oznaczania progów wyczuwalności i rozpoznania (na przykładzie przypraw)
- Autorzy:
-
Przezdziecka, T.
Baldwin, Z.
- Data publikacji:
-
1976
- Wydawca:
-
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
- Źródło:
-
Acta Alimentaria Polonica; 1976, 02, 3
0137-1495
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono modyfikację metody „schodkowej" wg Woskowa, stosowanej do oznaczania progów wrażliwości sensorycznej, pozwalającej na jednoczesne stosunkowo dokładne oznaczenie progów wyczuwalności i progów rozpoznania dla zapachu i smakowitości. Modyfikacja polega na wprowadzeniu prostej punktacji intensywności wrażenia, odczuwanego przez ocenianego oraz zaznaczeniu przez niego jakości wrażenia. Podano wyniki praktycznego zastosowania zmodyfikowanej metody do oznaczania progu wyczuwalności i rozpoznania zapachu i smakowitości 10 przypraw ziołowych.