Tytuł pozycji:
Sensory evaluation of food quality by scoring
- Tytuł:
-
Sensory evaluation of food quality by scoring
Sensoryczna ocena punktowa produktów żywnościowych
- Autorzy:
-
Lasztity, R.
Orsi, F.
- Data publikacji:
-
1976
- Wydawca:
-
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
- Źródło:
-
Acta Alimentaria Polonica; 1976, 02, 3
0137-1495
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Podczas opracowywania sensorycznej oceny punktowej określonego produktu podstawowymi problemami wymagającymi rozwiązania są: a) wybór wyróżników jakości charakteryzujących jego jakość całkowitą, b) sprecyzowanie skali oceny (poziomów jakości) do oceny każdego wyróżnika, c) wyznaczanie współczynników ważkości wyznaczających udział poszczególnych wyróżników w jakości ogólnej. Omówiono kolejno te problemy i przedstawiono matematyczny model interpretacji metody oceny punktowej. Na podstawie tego modelu przedyskutowano możliwość zastosowania analizy dyskryminacyjnej do wyznaczania współczynników ważkości. Pokazano na przykładach oceny konserw przydatność opracowanej w powyższy sposób punktowej oceny sensorycznej i możliwość jej wykorzystania do stwierdzenia przyczyn odchyleń jakościowych występujących w gotowym produkcie.