Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Structural and swelling properties of hydrogel membranes based on chitosan crosslinked with glutaraldehyde and sodium tripolyphosphate

Tytuł:
Structural and swelling properties of hydrogel membranes based on chitosan crosslinked with glutaraldehyde and sodium tripolyphosphate
Autorzy:
Gierszewska-Drużyńska, Magdalena
Ostrowska-Czubenko, Jadwiga
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Polskie Towarzystwo Chitynowe
Tematy:
chitosan
crosslinking
membranes
swelling kinetics
Źródło:
Progress on Chemistry and Application of Chitin and its Derivatives; 2015, 20; 43-53
1896-5644
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Chemically and physically crosslinked chitosan hydrogel membranes were obtained by treatment of chitosan (Ch) with glutaraldehyde (GA) and with GA and subsequently with sodium tripolyphosphate (TPP). The formation of covalent and ionic crosslinks between Ch, GA and ionic TPP was confirmed by FTIR spectroscopy. The studies of dynamic swelling behaviour of synthesized membranes in buffer solutions of different pH (1.0, 7.4, 9.0) indicated that the swelling process obeyed a second-order kinetics. Values of an apparent swelling rate constant for Ch/GA and Ch/GA/TPP membranes were of the same order for acidic and neutral swelling media but they increased for alkaline solutions.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies