Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Aromatic indolinic aminoxyls as antioxidants in cardiac sarcoplasmic reticulum lipid and protein oxidation.

Tytuł:
Aromatic indolinic aminoxyls as antioxidants in cardiac sarcoplasmic reticulum lipid and protein oxidation.
Autorzy:
Kulawiak-Gałąska, Dorota
Woźniak, Michał
Greci, Lucedio
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Tematy:
doxorubicin
protein and lipid oxidation
indolinic aminoxyl
Źródło:
Acta Biochimica Polonica; 2002, 49, 1; 43-49
0001-527X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The results presented demonstrate the influence of aromatic indolinic aminoxyls: 1,2-dihydro-2-ethyl-2-phenyl-3H-indole-3-phenylimino-1-oxyl (IA-C2) and 1,2-dihydro-2-octadecyl-2-phenyl-3H-indole-3-phenylimino-1-oxyl (IA-C18) on oxidation of lipids and proteins of cardiac sarcoplasmic reticulum membranes. We have used doxorubicin and t-butyl hydroperoxide as agents inducing oxidative stress in isolated rat cardiac sarcoplasmic reticulum membrane system. Carbonyl groups were measured as the end product of membrane protein oxidation, and thiobarbituric acid reactive substances were assessed as a marker of lipid peroxidation. Inhibition of peroxidation of certain membrane components depends on the length of acyl chain. Aminoxyl IA-C2 inhibits the lipid peroxidation process while IA-C18 is an efficient protector against protein oxidation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies