Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Response of grapevine (Vitis vinifera L.) leaves to different leaf fertilizers under a semi-arid condition

Tytuł:
Response of grapevine (Vitis vinifera L.) leaves to different leaf fertilizers under a semi-arid condition
Reakcja liści winorośli (Vitis vinifera L.) na różne nawozy dolistne w warunkach półpustynnych
Autorzy:
Dilek, M.
Sabir, A.
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2016, 15, 5; 145-155
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ever-increasing shortage in global agricultural water sources urged the researchers to investigate sustainable strategies for alleviating the negative effects of drought on plants in semi arid or arid regions. In this sense, foliar fertilization gained particular significance as it supports the plant to cope with water shortage. This study was conducted to investigate the leaf physiological response of the grapevine ‘Narince’ to various organic leaf fertilizers. Leaf protein content was also determined to compare treatment effects on nutritional value of grape leaves since the leaves of this cultivar are consumed in various ways. Both stomatal conductance, leaf chlorophyll and protein content increased in response to leaf fertilizers in varying degrees according to the products used. To illustrate, Herbagreen pulverization resulted in the highest stomatal conductance (gs) (324.7 mmol H₂O m- ² s -¹), and was followed by Cropset (323.5 mmol H₂O m- ² s - ¹) while the lowest gs value was obtained from control vines (295.4 mmol H₂O m- ² s - ¹). The highest chlorophyll and protein contents were obtained from ISR 2000 (32.9 mg kg- ¹) and Maxicrop (21.5%) treatments, respectively. Leaf chlorophyll content had a significant positive correlation with leaf protein content when all the observations were pooled. Therefore, the organic leaf fertilizers can be considered as a safe, sustainable and innovative strategies to support plants to cope with drought.

Zwiększające się niedobory źródeł wody dla rolnictwa skłoniły badaczy do analizowania strategii zrównoważonych w celu zmniejszenia negatywnego wpływu suszy na rośliny w regionach półpustynnych lub pustynnych. W tym kontekście, nawożenie dolistne zyskało szczególne znaczenie, gdyż wspiera roślinę w radzeniu sobie z brakiem wody. W doświadczeniu badano reakcję fizjologiczną liści winorośli ‘Narince’ na różne organiczne nawozy dolistne. Określono też zawartość białka w liściach, aby porównać efekty zabiegów na wartość odżywczą liści winogron, gdyż liście tej odmiany są spożywane na różne sposoby. Przewodność szparkowa (gs) oraz zawartość chlorofilu i białka w liściach zwiększały się w reakcji na nawozy dolistne w różnym stopniu, w zależności od użytych produktów, np. sproszkowany Herbagreen dał najwyższy gs (324,7 mmol H₂O m-² s -¹), na drugim miejscu był Cropset (323,5 mmol H₂O m- ² s - ¹) natomiast najniższą wartość gs osiągnięto z kontrolnych winorośli (295,4 mmol H₂O m- ² s - ¹). Największą zawartość chlorofilu i białka osiągnięto, odpowiednio, z zabiegów ISR 2000 (32,9 mg kg- ¹) i Maxicrop (21,5%). Po zebraniu wszystkich danych okazało się, że zawartość chlorofilu w liściach była pozytywnie skorelowana z zawartością białka w liściach. Organiczne nawozy dolistne mogą więc być uważane za bezpieczne, zrównoważone i innowacyjne strategie wspierania roślin podczas suszy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies