Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

β-glukan drożdży Saccharomyces cerevisiae - naturalny stymulator układu immunologicznego

Tytuł:
β-glukan drożdży Saccharomyces cerevisiae - naturalny stymulator układu immunologicznego
β-Glucan from Saccharomyces cerevisiae - the natural stimulator of immune system
Autorzy:
Saluk-Juszczak, Joanna
Królewska, Karolina
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Przyrodników im. Kopernika
Źródło:
Kosmos; 2010, 59, 1-2; 151-160
0023-4249
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In resent years, increased attention has been paid to b-glucans isolated from the cell walls of fungi that act as nonspecific modulators of immune system. b-glucan, a cell wall polysaccharide in many microorganism, fungi and algae, is a well- known biological response modifier (BRM). The cell wall of Saccharomyces cerevisiae consists of approximately 29-64% b-glucans. b-glucan from Saccharomyces cerevisiae possesses the strong positive influence on the immune system, resulting in antibacterial, wound-healing and antitumor activities. It is known that the immunomodulatory effects of b-glucans are influenced by their degree of branching, polymer lengths and tertiary structure. Most fungal b-glucans exhibit immunomodulatory activity when administered intravenously or intraperitoneally. b-glucan may directly activate cells, stimulating their phagocytic and antimicrobial activities, including the production of reactive intermediates and proinflammatory mediators, cytokines and chemokines. b-glucan receptor activity has subsequently been reported on a variety of other leukocytes, including macrophages, neutrophils, eosinophils and NK cells, as well as on nonimmune cells including endothelial cells, alveoral epithelial cells and fibroblasts. In addition to these, b-glucan also exhibits antioxidative capabilities. It is one of natural substances, known as antioxidants, which are able to protect living organisms from the attack of reactive radical species and in this way to decrease the risk of several diseases.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies