Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Immobilization of glucose isomerase on collagen by the method of membrane impregnation and characteristic of the obtained complex

Tytuł:
Immobilization of glucose isomerase on collagen by the method of membrane impregnation and characteristic of the obtained complex
Unieruchamianie izomerazy glukozowej na kolagenie metodą impregnacji błonowej i charakterystyka otrzymanego kompleksu
Autorzy:
Krakowiak, A.
Data publikacji:
1987
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Tematy:
collagen
glucose
isomerase
membrane impregnation method
Actinoplanes missouriensis
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1987, 13, 4; 369-377
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Conditions of immobilizing on collagen glucose isomerase isolated from Actinoplanes missouriensis cells by the method of membrane impregnation were optimized. The respective properties of immobilized and free enzyme were compared and glucose was isomerized in a continuous process in a single-stage reactor.

Optymalizowano warunki unieruchamiania metodą impregnacji błonowej wyizolowaną z komórek izomerazę glukozową. Określano właściwości unieruchomionego enzymu w stosunku do analogicznego wolnego oraz prowadzono izomeryzację glukozy w reaktorze jednostadiowym w układzie ciągłym. Stwierdzono, że temperatura środowiska i czas kontaktu izomerazy glukozowej z nośnikiem miały wpływ na proces impregnacji błony kolagenowej enzymu i wynosiły odpowiednio 20°C i 12 h (rys. 1) Optymalne stężenie aldehydu glutarowego niezbędne do unieruchomienia izomerazy glukozowej powinno wynosić 3%, zaś czas konieczny do spolimeryzowania nośnika 3 min (rys. 2, tabela). Unieruchomiona izomeraza glukozowa wykazywała optimum działania w temp. 72°C zaś wolna w temp. 65°C (rys. 3). Optymalne pH działania unieruchomionej izomerazy glukozowej występowało przy 7,8 zaś wolnej przy 7,4 (rys. 4). Po 1 h inkubacji w temp. 90°C unieruchomiona izomeraza glukozowa traciła ok. 30% swojej pierwotnej aktywności zaś enzym wolny inaktywował się w analogicznej temperaturze w ok. 65% (rys. 5). Podczas 360 h prowadzenia procesu katalizy w reaktorze enzymatycznym następowało obniżenie aktywności enzymatycznej o ok. 22% w stosunku do początkowej zaś stopień izomeryzacji glukozy wynosił średnio 21,5% (rys. 6).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies