Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Speed-Dependent Effects on the 748.8 nm Ne Self-Broadened Line

Tytuł:
Speed-Dependent Effects on the 748.8 nm Ne Self-Broadened Line
Autorzy:
Ciuryło, R.
Bielski, A.
Brym, S.
Domysławska, J.
Lisak, D.
Szudy, J.
Trawiński, R. S.
Data publikacji:
1999-09
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
32.70.-n
33.70.-w
34.20.-b
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 1999, 96, 3-4; 359-372
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Profiles of the self-broadened 748.8 nm Ne line emitted from a glow discharge in neon in the pressure range between 0.8 and 100 Tr were measured using an improved experimental setup with pressure-scanned Fabry-Perot interferometer. First, line profiles were analysed using an ordinary Voigt procedure which yielded the Doppler widths decreasing with the increase in neon pressure. Using a speed-dependent Voigt profile it was shown that for the 748.8 nm line the correlation between the Doppler and collisional broadening plays an important role. However, the values of the pressure broadening and shift coefficients determined by the speed-dependent Voigt analysis were found to be only slightly different from those obtained by the ordinary Voigt analysis. A systematic error in the determination of perturber concentration in our previous investigation was corrected.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies