Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Działania krajów nadbałtyckich na rzecz poprawy stanu ekologicznego Morza Bałtyckiego

Tytuł:
Działania krajów nadbałtyckich na rzecz poprawy stanu ekologicznego Morza Bałtyckiego
Autorzy:
Ostojski, Mieczysław
Walczykiewicz, Tomasz
Paluszkiewicz, Bartłomiej
Czernecka, Jadwiga
Biedroń, Ilona
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej - Państwowy Instytut Badawczy
Źródło:
Antropogeniczne oddziaływania i ich wpływ na środowisko wodne; 64-78
9788361102205
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono krótką charakterystykę Morza Bałtyckiego wraz z wybranymi jego uwarunkowaniami geograficznymi, hydrograficznymi oraz demograficznymi. Wymieniono również rodzaje i główne źródła zanieczyszczeń warunkujące obecny stan środowiska bałtyckiego wraz z ich identyfikacją obszarową. Omówiono dotychczasową współpracę państw nadbałtyckich oraz innych zainteresowanych stron na rzecz powstrzymania degradacji morza. Skupiono się na krótkim zarysie długofalowych planów działań Unii Europejskiej i współpracujących z nią Organizacji. Zaznaczono udział Polski w zanieczyszczeniu i ochronie Bałtyku, uwzględniając specyfikę naszego kraju w stosunku do pozostałych państw europejskich. Przedstawiono efekty kilkudziesięcioletniej współpracy międzynarodowej, dotychczasowe sukcesy oraz nakreślono dalsze horyzonty kooperacji na rzecz poprawy i ochrony wód Bałtyku.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies