Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Surface morphology and physical properties of sheep wool of selected Polish breeds

Tytuł:
Surface morphology and physical properties of sheep wool of selected Polish breeds
Morfologia powierzchni i właściwości fizyczne wełny owczej wybranych ras hodowanych w Polsce
Autorzy:
Broda, Jan
Paczkowska, Ewa
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Akademia Techniczno-Humanistyczna w Bielsku-Białej
Tematy:
sheep
Polish breed
wool
wool properties
surface morphology
owce
rasy polskie
wełna
właściwości wełny
morfologia powierzchni
Źródło:
Polish Journal of Materials and Environmental Engineering; 2021, 1(21); 46-53
2720-1252
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The wool of three Polish sheep breeds was investigated. Basic physical properties of fibres: length, diameter and strength were determined and surface morphology using scanning electron microscope were studied. It was stated that raw fibres are coated by significant quantity of a grease. After removing of the grease on the fibres surface fine scales are observed. For all three breeds the fibres are short and thick. The fibres length and thickness is characterized by significant diversity. The fibres exhibit low strength and high elasticity.

W ramach pracy przeprowadzono badania wełny trzech polskich ras owiec. W czasie badań zbadano morfologię powierzchni włókien oraz wyznaczono ich podstawowe parametry fizyczne: długość, średnicę i wytrzymałość. Badania morfologii powierzchni przeprowadzono dla włókien pranych i niepranych z zastosowaniem skaningowego mikroskopu elektronowego. W czasie badań stwierdzono, że włókna surowe pokryte są znaczną ilością tłuszczopotu. Po usunięciu tłuszczopotu na powierzchni włókien widoczne są dobrze zachowane łuski. Włókna wszystkich trzech ras są krótkie i grube, charakteryzują się dużym zróżnicowaniem długości i grubości, i posiadają niską wytrzymałość i dużą elastyczność.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies