Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ stężenia salicylanu sodu na właściwości reologiczne wodnego roztworu bromku heksadecylotrimetyloamoniowego

Tytuł:
Wpływ stężenia salicylanu sodu na właściwości reologiczne wodnego roztworu bromku heksadecylotrimetyloamoniowego
Effect of sodium salicylate concentration on rheological properties of hexadecylotrimethylammonium bromide aqueous solution
Autorzy:
Kostrzewa, M.
Broniarz-Press, L.
Wierschem, A.
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
micele robaczkowe
stężenie przeciwjonu
nieliniowa reologia
micellar solutions
counterion concentration
nonlinear rheology
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2014, 5; 353--354
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań właściwości reologicznych wodnego roztworu bromku heksadecylotrimetyloamoniowego, ukierunkowane na analizę krzywych lepkości i naprężenia ścinającego w funkcji stężenia dodatku salicylanu sodu. Badane roztwory wykazują silnie nienewtonowski charakter. Wykazano zmiany wewnątrz struktury spowodowane przepływem ścinającym. Również pomiary oscylacyjne wykazały wpływ stężenia przeciwjonu na strukturę i wielkość sieci micelarnych.

Studies on rheological properties of hexadecylotrimethylammonium bromide aqueous solutions with addition of sodium salicylate focused on flow and viscosity curves analysis are presented in the paper. The studied solutions revealed strong non-Newtonian properties. It was proven that shear flow caused structural changes in the micellar network. The dynamical measurements showed an influence of counterion concentration on the structure and size of micellar network.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies