Tytuł pozycji:
Wpływ właściwości reologicznych fazy ciekłej na lepkość zawiesiny
Przedstawiono wyniki badań dotyczących oceny właściwości reologicznych zawiesin tworzonych z udziałem cieczy niutonowskich i nieniutonowskich. Jako fazę ciekłą wykorzystano olej maszynowy i wodne roztwory polimeru. Fazę stałą stanowił węgiel, zendra oraz łupiny orzechów ziemnych. Właściwości reologiczne zawiesin ustalano w reometrze o cylindrach współosiowych. Otrzymane wyniki opisano stosownymi modelami reologicznymi. Analiza postaci tych modeli oraz ich wzajemne porównanie dały podstawę do jakościowej i ilościowej oceny wpływu właściwości fazy ciekłej na lepkość zawiesin.
This paper reports the experimental results regarding the assessment of rheological properties of suspensions formed from Newtonian and non-Newtonian fluids. Machine oil and various water solutions of polymer were used as liquid phase. The solid phase was coal, scale and earthnut shells. The rheological properties of suspensions were determined in a measurement system containing two coaxial cylinders. The results were described using rheological models. Analysis of these models and their comparison provided a basis for assessing viscosity of suspensions.