Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania zmian roślinności w holocenie na półwyspie Kola w oparciu o torfowiska palsa

Tytuł:
Badania zmian roślinności w holocenie na półwyspie Kola w oparciu o torfowiska palsa
Investigations of vegetation changes on the basis of palsa mires of the Kola Peninsula
Autorzy:
Zurek, S.
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Uniwersytet Warszawski. Wydział Geografii i Studiów Regionalnych
Tematy:
holocen
roslinnosc
Polwysep Kolski
torfowiska palsa
metodyka badan
Źródło:
Prace i Studia Geograficzne; 2009, 41; 261-271
0208-4589
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A detailed research of the fiat palsa mire on the Kola Peninsula (vegetation, stratigraphy of deposits, pollen analysis, age and genesis of mire), conducted by mire researchers from the Institute of Biology, Russian Academy of Sciences in Petrozavodsk, under the guidance of Professor G .A. Elina, allowed to distinguish six stages of palsa mire development (9ka BP). The temporal-spatial stages of palaeovegetation in two study areas (Tumannoye and Lovozero) were analysed for the following intervals: 8500, 5500, 3000 and 1000 BP. Six models of palaeovegetation development for the Kola Peninsula and Karelia were differentiated: tundra - forest-tundra; tundra - northern taiga; tundra - central taiga; tundra - central southern taiga; tundra - southern taiga; tundra – subtaiga.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies