Tytuł pozycji:
Wpływ procesu zamrażania i rozmrażania na bezpieczeństwo mikrobiologiczne mleka kobiecego
Mleko kobiece uznawane jest za „złoty standard” żywienia dla noworodków ze względu na unikatowe
właściwości odżywcze i immunologiczne oraz źródło mikroflory stanowiącej podstawę do kształtowania
mikrobiomu człowieka. Działalność Banków Mleka przyczynia się do racjonalizacji dostępności mleka
kobiecego. Metodą utrwalania mleka w celu jego przechowywania jest zamrażanie. W pracy podjęto
próbę oceny jakości mikrobiologicznej mleka kobiecego nieutrwalonego oraz mleka poddanego zamraża-
niu i rozmrażaniu z zastosowaniem metody w nawiewie powietrza o temp. 37 ºC. Analizy wykonano
w kierunku: ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych mezofilnych (OLD), Escherichia coli, Staphylococ-
cus aureus, Cronobacter sakazakii, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. Na podstawie uzyskanych
wyników stwierdzono, że w przypadku ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych mezofilnych 30 % pró-
bek mleka kobiecego przed zamrożeniem przekraczało maksymalną akceptowaną liczbę drobnoustrojów,
natomiast w przypadku mleka rozmrożonego było to 5 % prób. Liczba Staphylococcus aureus została
przekroczona w 10 % próbek mleka przed zamrożeniem i w 5 % próbek mleka rozmrożonego. Stwierdzo-
no, że proces zamrażania i prawidłowo przeprowadzony proces rozmrażania mogą stanowić istotny ele-
ment kształtowania jakości mikrobiologicznej mleka kobiecego. W próbkach mleka kobiecego poddanych
analizie nie wykryto bakterii patogennych: Listeria monocytogenes, Salmonella, Cronobacter sakazakii.
Bakterie E. coli również były nieobecne, co świadczy o dobrym stanie higieny i przestrzeganiu instrukcji
higieny postępowania z mlekiem.