Tytuł pozycji:
Charakterystyka żeli w układzie guma konjac – guma ksantanowa z wykorzystaniem wysokoamplitudowych oscylacji ścinających (LAOS)®
W artykule przedstawiono badania nieliniowych właściwości
reologicznych przy zastosowaniu wysokoamplitudowych
oscylacji ścinających. Badaniom poddano żele otrzymane
z wodnych roztworów gumy konjac i gumy ksantanowej użytych
w różnych proporcjach. Analiza otrzymanych figur Lissajous
wykazała, że guma konjac i guma ksantanowa jedynie
w określonych proporcjach, tj. odpowiednio 1:2, wykazują
synergistyczne działanie w kształtowaniu właściwości relogicznych
– struktury żelu.
This article presents research on nonlinear rheological properties
using large amplitude oscillatory shear. Gels were obtained
from water solutions of konjac and xanthan gums used
in different proportions. Analysis of obtained Lissajous figures
demonstrated that konjac gum and xanthan gum showed
synergistic effect in formation of rheological properties – gel
structure, only in certain proportions, ie. 1:2.