Tytuł pozycji:
Charakterystyka fizykochemiczna win gronowych pozyskanych z czerwonych odmian winorośli®
Właściwości fizykochemiczne winogron determinują cechy
pozyskanych z nich win. Na skład chemiczny owoców winorośli
wpływa wiele czynników. W pracy przeprowadzono
fermentację moszczu trzech odmian czerwonych winogron
pochodzących z regionu klimatu chłodnego. Przedstawiony
temat badań jest istotny w dzisiejszych czasach, ze względu
na ciągle rosnące zainteresowanie przemysłem winiarskim.
W artykule przedstawione zostały wyniki badań (kinetyka fermentacji,
zawartość etanolu, cukru oraz kwasowość ogólna
i lotna). Na podstawie wyników analiz wykazano międzyodmianową
różnorodność winogron i ich wpływ na jakość pozyskanych
win.
The physicochemical properties of grapes determine the characteristics
of wines obtained from them. Many factors affect
the chemical composition of vine fruit. The work carried out
must fermentation of three red grape varieties originating
from the cold climate region. The presented research topic is
even more important nowadays due to the ever-growing interest
in the wine industry. The article presents the results of the
research (fermentation kinetics, ethanol and sugar content as
well as total and volatile acidity). Based on the results of the
analysis, it was demonstrated between the variety of grapes
and their impact on the quality of obtained wines.