Tytuł pozycji:
Filtracja piwa przy użyciu filtrów świecowych ®
Filtracja jest jednym z pięciu istotnych etapów produkcji
piwa. Celem procesu filtracji jest wydzielenie z piwa wszelkiego
typu zawiesin fizycznych i biologicznych, otrzymanie
klarownego napoju oraz zapewnienie jego stabilności przez
odpowiedni okres czasu. W końcowym etapie filtracji piwa
następuje również uzupełnienie karbonizacji piwa z około
3,5 do 5 g/dm3. Metody filtracji dzieli się na powierzchniowe
i wgłębne. Dynamiczna separacja wgłębna (filtracja nanoszeniowa)
powoduje oddzielenie i zatrzymanie części stałych,
osadów wewnątrz warstwy filtracyjnej. Warstwa filtracyjna
może być nanoszona przed rozpoczęciem procesu i podczas
jego trwania – dozowane materiały filtracyjne. Obecnie powszechnie
do klarowania piwa stosuje się filtry świecowe,
które charakteryzują się wysoką wydajnością, niskimi kosztami
eksploatacyjnymi, dużą niezawodnością i prostotą działania,
a jednocześnie zapewniają wysoką, powtarzalną klarowność
piwa.
Beer filtration is one of the five significant stages of beer production.
The purpose of the filtration process is obtain a clear
beverage, ensure beer stability for an appropriate period of
time, and carbon dioxide saturation. The filtration methods
are divided into surface and in-depth. Deep filtration is divided
into dynamic and static. Dynamic deep-well separation
is sub-filtration. Separation and retention of solids of
turbidity and sediment occurs here inside the filter layer. This
filter layer is continuously and dynamically created during
filtration through the body feed and the sediment portions
introduced with the beer. Among the filters that work according
to the overlay method are the candle filters. This device is
most popular in the beer filtration process, characterized by
high efficiency, low operating costs, high reliability, simplicity
and high quality beer..